fbpx

Mondhatnám, hogy egy normális testi-lelki változás és mindenképpen túl leszel raja, mint annak idején a serdülőkoron, de a dolog még sem olyan egyszerű. 

Mikortól beszélünk életközép- ről? 

A szakemberek 35 és 55 éves korunk közé teszik. Amint látod, ez egy hosszú szakasza az életednek, ezért érdemes tudnod róla. 

Miért kell  foglalkoznod vele? 

Mert boldog szeretnél lenni. Minden embernek Isten adta joga és szerintem kötelessége boldognak lenni és a legjobbat kihozni önmagából. Ezért vagy itt. Ezért születtél erre a világra. Ha nem foglalkozol azzal, hogy mi az életed értelme és mit tudsz Te hozzá tenni ehhez a világhoz, nem leszel boldog. 

Miért nem vagy még boldog? 

Ebben a korban szembesülsz igazán először az életed múlásával. Van, aki ebben az időszakban veszíti el a szüleit, barátait. Már érzed, hogy a te életed is múlandó és még alig éltél vagy nem is igazán élvezted az életed. Fiatalon annyira vártad, hogy felnőj és most, hogy itt vagy nem érted és jogosan teszed fel a kérdést. Hát csak ennyi az élet? Ha még egészséges vagy akkor tök jó, mert gyakran 45 felett már diagnosztizált betegséggel is szembe kell nézni sokunknak.  

Miért alakult ez így? 

Mert teljesen természetesen más volt a fontos. A tanulmányaid, majd a megfelelő munkahely, a társkeresés majd a gyermekvállalás. Az évek teltek veled és egyszer csak ott találtad magad 40, 45, 50 körül és azt érzed, hogy valami nincs egészen rendben. Valami megfoghatatlan, nevén nevezhetetlen érzés kezd el rád telepedni és nem érted mi történik veled. 

A másik ok, hogy olyan nevelést kaptál és olyan társadalomban nőttél fel, ahol nem volt fontos megtanulnod, hogy hogyan válj boldog emberré. Ehelyett folyton megkellett felelned, osztályoztak, megbélyegeztek, bekategorizáltak és az identitásodat az évek alatt elvesztetted.  

Drámai lépések, zavarodottság   

A reakció is jellemző ebben a korban ahogyan megpróbáljuk megoldani a helyzetet.  

Ekkor emelkedik meg a válások száma.  

A munkahely váltások száma. Külföldre költözések száma. 

Ebből a korból kerül ki a legtöbb depressziós ember és ekkor emelkedik meg az öngyilkosságok száma is. 

Ez is hozzátartozik az életközép válsághoz. 

Súlyos és nehéz, nem tudod honnan jövő érzések kezdenek el kavarogni benned, ami teljesen összezavar és elégedetlenséghez vezet. Ez kihat a párkapcsolatodra a gyermekeiddel való kapcsolatodra és elindulsz egy lassú spirálon lefelé. 

Mit tehetsz, hogy megállítsd a folyamatot? 

  1. Először is fogadd el ezt az állapotot és fogadd el, hogy ez egy természetes folyamat. 
  2. Kezdj el önmagaddal egyre többet foglalkozni.
  3. Kezd el kutatni az örömforrásaidat és csináld azt minél többször. 
  4. Derítsd ki mivel nem vagy elégedett, mi az az életterület amin szeretnél változtatni. 
  5. Ismerd fel a rossz szokásaidat és kezd el megváltoztatni azokat 

+ 1 Foglalkozz az önbecsüléseddel, kezdj el önfejlesztéssel foglalkozni.  

Osszd meg a blogbejegyzésemet ha úgy gondolod másnak is segíthet ez az információ.

Ha tetszett ez az írás és úgy érzed tudnék neked segíteni, jelentkezz be hozzám egy konzultációra.

Irj nekem  a raczgabriella.rcz@gmail.com email címre.