fbpx

Hányszor történt már veled, hogy fantasztikusan megtervezted az éved és még sem valósítottál meg semmit?

Velem nagyon sokszor. Már célkitűzésről sem akarta hallani. De! Amióta coach vagyok ennek vége szakadt.

Sorban érem el a céljaimat és valósítom meg mindazt, amit megálmodtam, céllá alakítottam és megvalósítottam. Egyszerű? Most már igen.

Miért nem értem el korábban?


Ime 6 ok amit én nagyon elhibáztam.

  1. Nem fogalmaztam meg pontosan mit is akarok.
  2. Nem szántam elég időt arra, hogy alaposan átgondaljam, hogy mérhetővé tegyem a célom. Például fittebb akartam lenni. Hogyan lehet a fittséget mérhetővé tenni?

Megvizsgáltam, hogy egy 1-10 skálán hol vagyok most. Én akkor 3-ra értékeltem a fittségem, majd feltettem a kérdést hol szeretnék lenni? Legalább a 6-oson szerettem volna lenni. Majd megvizsgáltam milyen a 3-as és megkérdeztem magamtól, milyen a 6-os? És már is volt egy remek célom, ami már nem úgy szólt, hogy “fittebb szeretnék lenni”, hanem így: 2018 juniusra a fittségemet 3 szintről, 6-ra javítom. Érted így? Nem az a lényeg, hogy most kifejtsem mit takart számomra a 3 fittségi szint és mit a 6 szint. Azokat, mind leírtam a füzetembe. A lényeg, hogy volt fogalmam róla mit várok el magamtól. Utána megvizsgáltam a lehetőségeimet és meghatároztam a lépéseket.

2. Nem rendeltem a céljaimhoz dátumokat

Felsoroltam egy csomó dolgot, hogy mi az amin változtatni szeretnék, de nem írtam mellé, hogy mikorra szeretném azt realizálni.

3. Egyszerre akartam minden célommal haladni

Sok célom volt. Remek álmodozó voltam. Nem gondoltam végig reálisan, hogy mire lesz időm és melyik hozná a legnagyobb változást az életemben. Belekezdtem mindegyikbe és hajtottam magam. Egy darabig óriási volt bennem a lendület. De egyre fáradtam a nagy célmegvalósításban és egy pillanatát sem élveztem. És ebből következett a 4 pont.

4. Elveszítettem a lelkesedésem.

Attól, hogy mindennel egyszerre akartam haladni szétapróztam magam. Alig történt változás és csak csináltam, csináltam és a lendületem meg egyre fogyott. Már nem motiváltak a céljaim. Miért fogyott el a lelkesedésem?

5. Nem értékeltem az erőfeszítéseimet

Sosem álltam meg, hogy megnézzem hol tartok és ünnepelni vagy elismerni magam arra végképp nem terjedt ki a figyelmem. Soha nem dicsértem meg magam esténként, nem néztem vissza, hogy mennyi mindent csináltam. Elégedetlen voltam magammal, többet vártam, gyorsabb haladást. Ez vezetett végül mindig oda, hogy

6. Végül feladtam

Most már nem is csodálkozom ezen, hogy végül feladtam. A legrosszabb az volt az egészben, hogy azt gondoltam magamról, hogy nincs bennem elegendő kitartás és az önbecsülésem ástam alá ezzel és kudarc élményeket generáltam. Egy idő után már nem is akartam célkitűzésről hallani. Számomra a célkitűzés egyenlő volt a kudarcaimmal. Megsemmisülve láttam magam már akkor hacsak célokról beszélt nekem valaki.

Neked is fáj a sok bukás? Akkor összefoglalva mi az amit feltétlen meg kell tenned, hogy sikeres megvalósító legyél.

  1. Tudd pontosan honnan indulsz és mit akarsz. Haladj lépésenként.
  2. Tudd mikorra akarod és döntsd el melyik céloddal kezded, mert nem érdemes több dologra fókuszálni. Inkább lassan haladj, mint sehogy.
  3. Minden este dícsérd magad az erőfeszítéseidért és ünnepeld magad. Óriási motivációt okoz az öndicséret. Én már csak azért is megtettem dolgokat, hogy este felírhassam a füzetembe az aznapi sikereimet.
  4. Ünneppé változott az életem a sok ünnepléstől és olyan lelkes célmegvalósító lettem, hogy még ma is elcsoldálkozom hogyan gondolhattam erre valaha kudarcként.

Ha még nem tetted meg és nem töltötted le az évtervezőt akkor itt megteheted: évtervező

Ezzel az évtervezővel bármikor elkezdheted megváltoztatni az életed.

Szeretettel,

Rácz Gabriella mindset és life coach a megvalósítók mentora